Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Vernieuwing kan niet zonder hinder

Projectteam | zondag 1 maart 2015

We kunnen het helaas niet vermijden: de vernieuwing van de Amstelveenlijn zal zichtbaar en hoorbaar zijn. We doen ons uiterste best om hinder te voorkomen of te beperken. Ervaart u straks overlast, laat ons dat weten. Over hoe u ons kunt bereiken, leest u bij Contact.

Werkzaamheden tussen 2018 en 2020

Het duurt nog even voordat u iets gaat zien van de vernieuwing. Tot 2018 blijft alles zoals het nu is. De werkzaamheden vinden naar verwachting plaats tussen 2018 en 2020. We verwachten dat het werk eind 2020 klaar is.

Omleidingen en bouwgeluid

Als het bouwen van de nieuwe Amstelveenlijn eenmaal loopt, kan dit hinder veroorzaken. Zo zal onder andere sprake zijn van tijdelijke omleidingsroutes naar woonwijken en bedrijfspanden. Ook kan er geluidshinder ontstaan, bijvoorbeeld als we de trambaan opbreken of werken aan de nieuwe, ongelijkvloerse kruispunten. Voor de doorstroming van het wegverkeer leggen we rond bouwkuipen tijdelijke rijstroken aan.

Soms minder vaak of geen tramverkeer

We streven ernaar om tijdens de vernieuwing zo goed mogelijke verbindingen te behouden voor zoveel mogelijk reizigers. Maar er zullen periodes zijn waarin de tram minder vaak kan rijden of helemaal niet. Er zullen in ieder geval tijdelijk bussen rijden op een deel van het traject. Lees hier meer over: Openbaar vervoer tijdens bouw: hoofdlijnen bekend.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
26 januari 2018 | 12:43

Nigel

@n-evo

Ik heb zelf inderdaad ook nooit begrepen waarom ze Ouderkerkerlaan niet “omgeklapt” hebben, als een soort samenvoeging van A’veen centrum en Ouderkerkerlaan. Dan ruilen de keervoorziening en halte om van plek.

Het is wel lekker makkelijk om te zeggen dat reizigers voor dat stukkie dan maar moeten overstappen op ouderkerkerlaan of Oranjebaan om toch bij het stadshart terecht te komen. Men houdt te weinig rekening met de toekomst, maar dat is geen verrassing op sich.

Schrijf een reactie
+1
26 januari 2018 | 12:06

n-evo

Ik wil zeggen dat het me verbaast maar het komt eigenlijk niet als een verrassing.

Dat het gros van de reizigers richting Amsterdam – de dichtstbijzijnde grote stad – reist is natuurlijk logisch. Maar de tram wordt doorgetrokken van Amstelveen naar Uithoorn. Het grootste gedeelte van het busnet in Uithoorn gaat daardoor op de schop. Vervolgens wordt er niet even gekeken of het misschien handig is om halte Amstelveen-Centrum intact te laten ter compensatie. Juist voor de bewoners van Uithoorn die met de tram naar het winkelcentrum willen of vanuit de VRA in elk geval die optie aanbieden.

Raar om niet even opnieuw kritisch te kijken naar dit soort besluiten wanneer een tram naar een hele nieuwe plaats doorgetrokken wordt.

Schrijf een reactie
+1
30 januari 2018 | 10:26

Wendy van der Meulen

@n-evo: Van de Vervoerregio de volgende reactie ontvangen: Voor de Uithoornlijn is een onderzoek gedaan naar de belangrijkste bestemmingen van de mensen die nu vanuit Uithoorn naar Amstelveen en Amsterdam reizen. Nu reizen mensen veelal met de bus van Uithoorn naar het stadshart van Amstelveen. Ook vanuit het noorden wordt de huidige tramhalte Amstelveen centrum niet veel gebruikt om in het stadshart te komen. Vanuit die kant wordt ook vaker de bus genomen. In het project Uithoornlijn heeft een uitgebreide consultatie plaatsgevonden, waarin meerdere mensen hun zorgen hebben geuit over de bereikbaarheid van het centrum van Amstelveen, met name vanuit de wijk Zijdelwaard. Op basis daarvan is besloten dat naast de Uithoornlijn een busverbinding tussen de wijk Zijdelwaard en Amstelveen centrum zal blijven rijden. Dit is vastgelegd in het voorkeursbesluit Uithoornlijn (december 2016). Daarnaast is het mogelijk om -weliswaar met een overstap- het stadshart Amstelveen snel te bereiken met tram en bus.

Schrijf een reactie
+1
23 januari 2018 | 15:20

n-evo

@Cuneyt Een tram die haast nergens meer stopt is natuurlijk lekker snel.

In Amsterdam zelf hebben ze er ook een handje van om haltes op onmogelijke plekken terug te plaatsen en bij hotspots vandaan te halen (Dam, Albert Cuyp, Munt, etc.). J.theeboom verwijst hier ook terecht naar.

Schrijf een reactie
+1
23 januari 2018 | 09:13

Cuneyt

Aanvulling op het antwoord van n-evo: idd mensen uit Middenhoven, Westwijk, etc. zullen zo veel mogelijk de auto pakken. En dan praat men over parkeeroverlast, milieu, etc. En de nieuwe tram is daardoor halve minuut sneller. Bedankt! Zo absurd!

Schrijf een reactie
+1
23 januari 2018 | 08:04

n-evo

@Wendy van der Meulen Het besluit om halte Amstelveen-Centrum op te heffen is genomen toen verlenging van de tramlijn nog een proefballonnetje was. Is nadien nog stil gestaan bij toekomstige reizigers die vanuit Uithoorn met de tram naar Amstelveen “Stadshart” willen? Door het verwijderen van deze halte is van de Uithoornlijn in essentie een complete non-optie gemaakt. Je beweegt mensen zo nooit de tram te pakken i.p.v. bijv. de auto.

Schrijf een reactie
+1
24 januari 2018 | 14:01

Wendy van der Meulen

@N-evo: Ik heb je vraag uitgezet bij de Vervoerregio of hier in de planvorming rondom de Uithoornlijn nog naar gekeken is. Vanuit het project Amstelveenlijn is hier na alle besluitvorming niet meer naar gekeken. Overigens is het merendeel van de reizigers van de Amstelveenlijn georiënteerd op de VU, Station Zuid en verder en daar is juist in de planvorming van de Amstelveenlijn op geanticipeerd. En (meer recentelijk) bijvoorbeeld ook bij de ontwikkeling van het tijdelijk OV-plan.

Schrijf een reactie
+1
14 januari 2018 | 07:50

J.theeboom

Mijn inzien is het een ongelooflijke blunder en economisch bijzonder slecht en onbegrijpelijk voornemen om de halte “ Amstelveen Centrum “ ( Stadshart dus ) te laten verdwijnen . We hebben het hier over de bereikbaarheid van het Centrum van Amstelveen . Voor iedereen . Het is hetzelfde als dat de haltes bij de Bijenkorf op de Dam in Amsterdam zouden komen te vervallen . Het getuigt van bijzonder slecht inzicht m.b.t. het hart van het centrum van Amstelveen en wellicht voor veel winkeliers het signaal om hun winkel te gaan sluiten .

Met vr grt
J.Theeboom

Schrijf een reactie
+1
17 januari 2018 | 10:28

Wendy van der Meulen

@J. Theeboom: Halte Stadshart (voorheen halte Binnenhof) is onderdeel van tram 5 en blijft ook gewoon onderdeel uitmaken van tram 5. Halte Amstelveen Centrum, een halte van lijn 51, komt inderdaad te vervallen. Van de vijf haltes die in totaal opgeheven worden, is er in de praktijk juist weinig ophef geweest over het besluit tot sluiten van de halte Amstelveen Centrum. Dat heeft vooral te maken met het feit dat deze halte verhoudingsgewijs (ten opzichte van de omliggende haltes) vrij weinig in- en uitstappers heeft. Halte Oranjebaan is veel drukker, ligt relatief dichtbij en is daarmee een goed alternatief ondanks dat men dan net even wat verder moet lopen. Voor wie de afstand toch te ver is, kan bij Oranjebaan overstappen op tram 5 naar het Stadshart. Bovendien blijkt ook dat inwoners in het zuidelijk deel van Amstelveen (waar tram 5 niet rijdt) vaak op een andere manier naar het Stadshart reizen dan met lijn 51.

Schrijf een reactie
+1
27 juni 2017 | 17:56

Ronald Sluijter

Op borden bij het fietspad op de Beneluxbaan staat dat vanaf 3 juli 2017 de fietspaden kort zullen worden afgesloten, met vermelding van deze website. Ik zie er hier niets over. Hoelang worden de fietspaden afgesloten?

Schrijf een reactie
+1
28 juni 2017 | 10:41

Wendy van der Meulen

@Ronald Sluijter: Het verschilt een beetje per fietspad hoelang een afsluiting duurt, van 1 dag tot max. 4 dagen. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u in dit artikel.

Schrijf een reactie
+1
12 mei 2016 | 14:03

C. Parlayan

Lijkt het wellicht een totaal ander onderwerp maar… Tijdens 2-3 jaar verbouwing wordt Amstelveen minder aantrekkelijk voor de vele expats die nu hier wonen… Zo, meeste expats zullen vertrekken (inclusief die met een leaseauto want ook de rijbaan wordt herbouwd) en dat is minder omzet voor restaurants, winkels, etc. en na de afloop van de verbouwing is het niet zeker dat ze terug willen komen.

Schrijf een reactie
+1
12 mei 2016 | 13:42

C. Parlayan

Is er rekening gehouden met de situatie rondom van der Hooplaan tijdens de werkzaamheden? Deze weg was tot voor kort erg druk, met de nieuwe rotondes lijkt de problemen opgelost te zijn. Maar… Zodra de Beneluxbaan minder aantrekkelijk wordt voor de automobilisten, zullen ongetwijfeld meer auto’s gebruikmaken van deze weg en dan werken meestal de rotondes averechts, dus meer vertragingen wordt onvermijdelijk. Ook de bussen 170, 142, etc worden veel drukker (nu veel mensen stappen uit deze bussen op station Poortwachter om met metro verder te gaan) door de verslechtering/sluiting van de metro. Op halte VU richting Amstelveen stoppen deze bussen vaak niet tijdens de spits (17:00-18:00), nu al. Voor de Amstelveners gebruikmaken van deze bussen worden zo goed als onmogelijk via de haltes tussen Grote Beer en VU tijdens de spits.

Schrijf een reactie
+1
30 mei 2016 | 13:27

Wendy van der Meulen

@C. Parlayan: In de tijdelijke situatie doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de Beneluxbaan niet minder aantrekkelijk wordt. Zo blijven er ook dan 2×2 rijstroken in gebruik. De verwachting is dat ons project geen of zeer weinig effect heeft op de verkeerssituatie bij de Van der Hooplaan. Voor meer informatie over het tijdelijk OV verwijs ik u graag naar het artikel Terugblik informatiebijeenkomsten tijdelijk OV 2018-2020.

Schrijf een reactie
+1
2 mei 2016 | 10:40

Toon Wezenberg

Er is een computersimulatie gemaakt voor de gang van het verkeer in de tijdelijke situatie. Wij hebben wijzigingen voorgesteld waarmee de hinder voor ons huis minder zou kunnen worden en dezelfde eisen gehaald kunnen worden. (begane grond flat bij Zonnestein)
We hebben gevraagd dit te simuleren, dit is afgewezen door het projectteam. Reden: Het projectteam heeft beslist geen wijziging meer door te voeren en hoopt dat de opdrachtnemer het zal oplossen.

Schrijf een reactie
+1
5 mei 2016 | 06:54

Wendy van der Meulen

@Toon Wezenberg: Dank voor uw reacties. Ik zal daar volgende week nader op reageren.

Schrijf een reactie
+1
12 mei 2016 | 14:41

Wendy van der Meulen

@Toon: Zoals mijn collega Harold Topper eerder al in zijn mail aan u heeft aangegeven hebben we hier intern de mogelijkheden voor die aanvullende simulatie verkend en besproken en binnen het project de afweging gemaakt om geen nadere simulaties meer te maken. We hebben de keuze gemaakt om op dit moment geen aanpassingen meer te doen aan de grenzen waarbinnen de opdrachtnemer straks het werk dient te realiseren en de tijdelijke situatie dient in te passen. Het betreft hier dus de tijdelijke grenzen zoals we die tijdens de laatste twee overleggen met u hebben besproken en die gebaseerd zijn op een situatie waarbij er ter hoogte van uw woning sprake is van drie opstelstroken.

Onze beweegreden voor deze keuze is onder meer dat we in dit stadium van de uitwerking de ruimte voor de opdrachtnemer op voorhand niet nog verder willen inperken. Op basis van de huidige inzichten ten aanzien van de tijdelijke situatie zijn wij van mening dat een opdrachtnemer binnen de grenzen die we hem meegeven de tijdelijke situatie kan inpassen. Binnen deze grenzen staat het de opdrachtnemer vrij om optimalisaties door te voeren. Hij wordt daar ook toe uitgedaagd. Het feit dat we nu als project de grenzen voor de tijdelijke situatie niet verder willen opschuiven, sluit dan ook niet uit dat in de uiteindelijke inpassing van de tijdelijke situatie er wel meer vrije ruimte komt tussen uw woning en de tijdelijke rijstroken. Of dat ook uiteindelijk daadwerkelijk het geval wordt, valt op dit moment niet te garanderen.

Schrijf een reactie
+1
2 mei 2016 | 10:32

Toon Wezenberg

In de tijdelijke situatie zal het verkeer op ca 4 meter van ons huis komen. (begane grond flat bij Zonnestein)
Wij zullen daarmee enkele jaren onredelijke hinder ondervinden.
Het projectteam heeft beslist dat dit wel redelijk is en zal geen wijziging aan de opdrachtnemer stellen.
Initiatief voor minder hinder wordt overgelaten aan de opdrachtnemer.
Wij accepteren dat niet.

Schrijf een reactie
+1
2 mei 2016 | 09:17

janhein wijers

wat is de hinder voor het auto verkeer op de beneluxbaan tijdens de verbouwing.

wat verandert er aan de reistijd per auto van westwijk en en amstelveen centrum naar station amsterdam zuid via de beneluxbaan ?

Schrijf een reactie
+1
5 mei 2016 | 06:52

Wendy van der Meulen

@janhein wijers: Dank voor uw reacties. Ik zal daar volgende week inhoudelijk op reageren.

Schrijf een reactie
+1
13 mei 2016 | 14:01

Wendy van der Meulen

@janhein wijers: De hinder voor het autoverkeer op de Beneluxbaan ontstaat met name door de bouwwerkzaamheden rondom de drie kruispunten Zonnestein, Kronenburg en Sportlaan, die ongelijkvloers worden gemaakt. De aannemer moet daar een bouwkuip en werkterrein aanleggen, wat hinder geeft voor de doorstroming.

Om die hinder zo veel mogelijk te voorkomen wordt er ter plaatse van Zonnestein en Kronenburg een tijdelijke rijbaan-aanpassing gemaakt van één rijbaan in iedere richting aan weerszijden van de tijdelijke trambaan (die wordt ook om de bouwkuip heen geleid). Ter plaatse van de kruisingen wordt de rijstrook verbreed naar twee rijbanen, die na de kruising weer bij elkaar komen tot één rijbaan. Ook komt er één rijbaan voor rechtsaf.

Bij de halte Sportlaan worden er twee rijbanen per richting gelegd. Deze rijbanen komen aan de westkant van de bouwkuip te liggen, de oostzijde wordt gedurende de bouw gesloten. De Sportlaan wordt dus vanaf de Beneluxbaan tot de Groenelaan afgesloten. Aan het einde van de bouw wordt de oostelijke aansluiting weer hersteld en zal gedurende enkele maanden de westkant worden afgesloten.

De beheerder van de weg, Amsterdam Stadsdeel Zuid, is aan het kijken hoe met het optimaliseren van de verkeerslichten de doorstroming bevorderd kan worden.
Volgens het Verkeersonderzoek is er enkel op het kruispunt Beneluxbaan/Rembrandtweg verkeershinder te verwachten, maar die blijft naar verwachting beperkt. De overige capaciteit van de Beneluxbaan is voldoende.

Op uw vraag over reistijden kom ik nog terug.

Schrijf een reactie
+1
31 mei 2016 | 12:02

Wendy van der Meulen

@janhein wijers: Zoals aangegeven in mijn eerdere reactie, zou ik nog bij u terugkomen op uw vraag over de reistijden per auto. Goudappel Coffeng heeft onderzoek gedaan naar de effecten van onze maatregelen tijdens de bouw van de drie ongelijkvloerse kruispunten op de doorstroming van de Beneluxbaan. Daaruit blijkt dat de verkeersafwikkeling van de Beneluxaan in het algemeen goed blijft. Alleen bij het kruispunt Kronenburg kunnen de wachttijden in de avondspits iets oplopen. Voor de Sportlaan zal het effect ook minimaal zijn door het nemen van enkele infrastructurele maatregelen op onder andere de Groenelaan. Dit betekent dat uw reistijd in de bouwperiode niet significant anders zal zijn dan nu het geval is. Al zal het bij aanvang voor iedereen natuurlijk even wennen zijn, wat tijdelijk toch voor extra oponthoud kan zorgen net zoals dit vaak het geval is bij aanpassingen op de snelweg.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?